Αρχαιολογικοί χώροι

Η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Αιγιάλειας.

Από την αρχαία εποχή, μνημεία του σήμερα!

Η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Αιγιάλειας απαριθμεί πολλά ακόμα σημεία σημαντικού ενδιαφέροντος.

Από την αρχαία εποχή η Αιγιάλεια κατείχε σημαντική θέση στην περιοχή και τον ελλαδικό χώρο.

Η δική μας Ατλαντίδα

Από την αρχαία εποχή η Αιγιάλεια κατείχε σημαντική θέση στην περιοχή και τον ελλαδικό χώρο.

Η Αρχαία Ελίκη υπήρξε στην ακμή της το πολιτιστικό, λατρευτικό και διοικητικό κέντρο της Αχαΐας, έχοντας μάλιστα το δικό της νόμισμα. Ο καταστροφικός σεισμός του 373 π.Χ. και το κύμα (τσουνάμι) που ακολούθησε κατεβύθισαν την πόλη στον Κορινθιακό κόλπο. Οι έρευνες και οι ανασκαφές συνεχίζονται μαζί με τους θρύλους για τη χαμένη πόλη και την τρίαινα του υπερφυσικού αγάλματος του Ποσειδώνα, που κατά καιρούς έσκιζε τα δίχτυα των ψαράδων.

Η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Αιγιάλειας απαριθμεί πολλά ακόμα σημεία σημαντικού ενδιαφέροντος.

Η Αίγειρα (αρχαία Αιγείρα) διαθέτει σημαντικό αρχαίο θέατρο, ναούς, οικισμό και γυμνάσιο. Ο Όμηρος την αναφέρει με το όνομα Υπερησία να συμμετέχει στον Τρωικό πόλεμο.

Η αρχαία Κερύνεια στη Μαμουσιά Διακοπτού σώζει δύο ναούς και ένα ηρώο ελληνιστικών χρόνων, ενώ έχουν εντοπιστεί τμήματα των τειχών της, το θέατρο και ιδιωτικές οικίες.

Οι αρχαιότητες του Αιγίου προέρχονται από όλες τις εποχές, μιας και η πόλη κατοικείται αδιάλειπτα από τα νεολιθικά χρόνια. Στην πόλη συναντάται μυκηναϊκό νεκροταφείο και κτίσμα της κλασσικής περιόδου ενώ το Αρχαιολογικό μουσείο Αιγίου φιλοξενεί πολλά σημαντικά ευρήματα.

Οι αρχαίες Ρύπες, μια ακόμα χαμένη πόλη, εντοπίζεται πιθανότατα στη σημερινή Τραπεζά Αιγίου. Μητρόπολη της αποικίας του Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία, έχει  αποκαλύψει πρόσφατα έναν σημαντικό αρχαϊκό δωρικό ναό. Στην περιοχή επικράτειας της πόλης, την αρχαία Ρυπική, αποκαλύφθηκε αρχαϊκός δωρικός ναός στο Γκραίκα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στο Παναχαϊκό και διάφορα ευρήματα στις Καμάρες και τον Ερινεό (ερείπια μεγάλης ρωμαϊκής έπαυλης και τάφοι).

Duration
Review score
Type