Σταφίδα Βοστίτσα

Σταφίδα Βοστίτσα, το Ελληνικό Superfood από τις Πλαγιές της Αιγιάλειας!

Η Σταφίδα Π.Ο.Π Βοστίτσα των Πλαγιών της Αιγιάλειας,

ένα σύγχρονα παραδοσιακό Ελληνικό superfood. Ανακαλύψτε το...

Ανακαλύψτε τις γεύσεις της μαύρης σταφίδας Βοστίτσας κατά την επίσκεψή σας στην Αιγιάλεια, δοκιμάζοντάς την είτε αυτούσια ως σνακ είτε μέσα σε κάποια από τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές και γευστικές προτάσεις της Αιγιάλειας, όπως γεμιστά με μαύρη σταφίδα, ψαράκια Κορινθιακού κόλπου σαβόρο, κριθαρότο καλαμαριού με σταφίδα Βοστίτσα, σιμιγδαλένιος χαλβάς με μαύρη σταφίδα, πορτοκαλόπιτα με σταφίδα Βοστίτσα συν πολλές άλλες σύγχρονες γευστικές δημιουργίες!

Η μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα της Αιγιάλειας είναι αναγνωρισμένο προϊόν προστατευμένης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) με την ονομασία «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ». Αποτελεί το 40% της Ελληνικής παραγωγής και το 35% της παγκόσμιας παραγωγής της ποικιλίας κορινθιακής σταφίδας.

Είναι το εμβληματικότερο και πιο χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής της Αιγιάλειας με μεγάλη ιστορική διαδρομή που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας έφθασαν το 19ο αιώνα το 70% των συνολικών εξαγωγών με αποτέλεσμα ο Ξ. Ζολώτας να πει ότι η κορινθιακή σταφίδα ήταν για την Ελλάδα ότι ο καφές για τη Βραζιλία!

Η σταφίδα καθ’ όλη τη διαδρομή της διαμόρφωσε το τοπίο, καθόρισε και καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή της Αιγιάλειας. Ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις σταφιδαποθήκες της παραλίας του Αιγίου, όπου εκεί μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου συγκεντρώνονταν το προϊόν για να οδηγηθεί μετέπειτα με τα πλοία «πριμαρόλια» στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Στο κέντρο της αγοράς του Αίγιου στέκει εμβληματικό το Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, κτήριο που ανήκε σε οικογένεια σταφιδεμπόρων και τώρα χρησιμοποιείται για δράσεις πολιτισμού.

«…Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» έγραφε ο Παυσανίας στα «Αχαϊκά» του για την Αιγιάλεια. Ο αμπελώνας της διαθέτει 50.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 40.000 είναι μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα και είναι από τα ωραιότερα αμπέλια της Ελλάδας (όμοιας ή και ανώτερης ομορφιάς της φημισμένης Τοσκάνης!).Ο βορινός προσανατολισμός του αμπελώνα της Αιγιάλειας, το αιολικό δυναμικό του, οι άλλες ήπιες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του τόπου και την ύπαρξη πληθώρας ποταμοχείμαρων, οδηγούν στο να έχει η μαύρη σταφίδα Βοστίτσα την κορυφαία ποιότητα κορινθιακής σταφίδας παγκοσμίως, ξεχωρίζοντας για το υπέροχο άρωμα και τη μοναδική γεύση της.

Τα παραπάνω άλλωστε πιστοποιούνται και για τη διατροφική της αξία από τις σύγχρονες κλινικές μελέτες που έγιναν σε εθελοντές και είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, και αποδεικνύουν ότι από την ένταξή της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην καθημερινή διατροφή παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς! Σημειωτέον δε, η κορινθιακή σταφίδα είναι το πρώτο και το μοναδικό (μέχρι στιγμής) είδος σταφίδας σε παγκόσμια κλίμακα για το οποίο γίνονται κλινικές μελέτες σε εθελοντές!

Μια στιγμή ιστορίας…

Πριμαρόλια

Πριμαρόλι λεγόταν κατά τον 19ο αι. το πρώτο πλοίο που αναχωρούσε το φθινόπωρο φορτωμένο με τον εκλεκτό πρώτο καρπό της νέας σταφιδικής σοδειάς, μέσα σε κλίμα γιορτής στην παραλία. Τελικοί προορισμοί το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, η Μασσαλία, η Τεργέστη, το Άμστερνταμ και η Οδησσός, λιμάνια έτοιμα να διαχύσουν το πολύτιμο προϊόν στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Η εξαιρετική ποιότητα της σταφίδας έφερε πλούτο στην περιοχή, κρατώντας για χρόνια τα ηνία των εξαγωγών της χώρας με ποσοστό άνω του 50%.

Duration
Review score
Type