Το Αίγιο και η Αιγιάλεια

Τόσο η πόλη του Αιγίου με τις περιοχές που το περιβάλουν όσο και τα μικρότερα χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί ολόκληρης της Αιγιάλειας κρύβουν ενδιαφέροντα μυστικά! Εξερευνήστε τα...

Αιγιάλεια και Αίγιο

Βαφτίζεται καθημερινά στα Ύδατα της Στυγός, στις κορυφές του Χελμού, ανανεώνοντας καθημερινά την αθανασία της.

Γι’ αυτό και η Αιγιάλεια επιβιώνει από σεισμούς, κύματα και φωτιές. Έτσι διατρέχει τους αιώνες από τα προϊστορικά χρόνια, συμβάλλοντας κατά καιρούς αποφασιστικά σε διάφορα σοβαρά θέματα.

Στο πολίτευμα και την διακυβέρνηση, ιδρύοντας τον 8ο αι. π.Χ. την Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία με έδρα την Ελίκη και κατόπιν το Αίγιο. Υπήρξε η πρώτη στην ιστορία ομοσπονδιακή δημοκρατία, 2600 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στην απελευθέρωση του έθνους, ωριμάζοντας την ιδέα και προετοιμάζοντας την επανάσταση του 1821 στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (Αιγίου), στις 26 Ιανουαρίου 1821.

Στην οικονομία και την ανάπτυξη, παράγοντας και εξάγοντας την περίφημη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, επιτυγχάνοντας για πολλά χρόνια ποσοστά άνω του 50% των εξαγωγών της χώρας.

Σήμερα η Αιγιάλεια συμβάλλει στην ηρεμία και την αποκατάσταση της σχέσης μας με τη φύση και την αυθεντικότητα. Παρ’ ότι γειτνιάζει με μεγάλα αστικά κέντρα και διεθνώς αναγνωρίσιμα σημεία (Ολυμπία, Δελφοί κ.ά.), παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστη και ανεξερεύνητη. Και ως τέτοια, η Αιγιάλεια ανακαλύπτει μυστικά και βιώνει νέες εμπειρίες.

Ηρεμεί σε αξέχαστες διαδρομές μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ποτάμια και φαράγγια, λίμνες και βουνοκορφές, έλατο και κύμα. Βιώνει κατάνυξη και περισυλλογή σε μοναστήρια και εκκλησίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Απολαμβάνει γεύση και γαστρονομική εμπειρία ποιοτικών τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων. Ζωντανεύει μύθους και ιστορίες από την προϊστορία και τη μυθολογία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της. Ζει έντονα όποτε το επιθυμεί, μέσα από δραστηριότητες αδρεναλίνης, extreme sports και έντονης διασκέδασης.

Εξερευνήστε το Αίγιο και την Αιγιάλεια

Η Πόλη του Αιγίου

aigialeia-main-types-header

Ανατολική Αιγιάλεια

aigialeia-perixora

Δυτική Αιγιάλεια

Aigialeia Akoli Aigio

Φύση και τοπία

aigialeia-fisi-topia-ekdromes