Φύση και τοπία της Αιγιάλειας

Ένας αέναος καμβάς όπου η φύση γέμισε με χρώματα και εικόνες που κλέβουν την καρδιά. Τα τοπία και οι περιοχές φυσικού κάλους της Αιγιάλειας.

Η φύση και τα τοπία της Αιγιάλειας σας περιμένουν!

Ανακαλύψτε την μαγεία παντού. Από την θαλάσσια ζώνη, στις ημιορεινές πλαγιές και στα ψηλά βουνά.

Η Αιγιάλεια, ως φυσικός σχηματισμός, είναι η νότια όχθη του Κορινθιακού Κόλπου και οι πλαγιές του Βόρειου τείχους των βουνών της Πελοποννήσου, δηλαδή των ορεινών όγκων του Χελμού και του Παναχαϊκού με τον Κλωκό ενδιάμεσά τους.

Αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό τμήμα από ένα ανεπανάληπτο, για Ευρωπαίκά δεδομένα, σκηνικό: το βαθύ θαλασσινό κανάλι του Κορινθιακού ανάμεσα στα βουνά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου. Ο φυσικός της χαρακτήρας διαμορφώνεται από αυτή τη συνύπαρξη βουνών και θάλασσας. Ανάμεσά τους, η παραλιακή ζώνη, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων, είναι κι αυτή δημιούργημα αυτού του συνδυασμού. Όλη η πεδινή Αιγιάλεια έχει χτιστεί από τα υλικά που κατεβάζουν από τα βουνά οι ποταμοί, τα αποθέτουν στις εκβολές και από εκεί αυτά στρώνονται με τα θαλάσσια ρεύματα κατά μήκος των ακτών.

Ο συνδυασμός της κλειστής θάλασσας, του τείχους των βουνών και της Βόρειας έκθεσης επίσης διαμορφώνουν το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Αιγιάλειας. Στις πλαγιές των βουνών, στην ημιορεινή ζώνη, ξετυλίγεται μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε μικρές κορυφές, κοιλάδες και οροπέδια, το πολυσχιδές τοπίο των παραδοσιακών αμπελώνων – η ψυχή της Αιγιάλειας.

Ανακαλύψτε τα τοπία της Αιγιάλειας

Παραλίες

aigialeia-paralies

Ορεινά τοπία

aigialeia-oreina-topia

Σημαντικές Φυσικές Περιοχές

faragi-vouraikou-potamou-aigialeia

Τοποθεσίες ξεχωριστής ομορφιάς

aigialeia-limni-tsiblou