Μια εγχάρακτη πινακίδα με το όνομα «Καρυν»-αίων που βρέθηκε το 1974 κοντά στο σημερινό χωριό Μαμουσιά Αχαΐας μαρτύρησε την ύπαρξή της αρχαίας Κερύνειας, επιβεβαιώνοντας τη θέση της και δίνοντας απάντηση στο αίνιγμα που απασχολούσε για χρόνια τους αρχαιολόγους.
Η ανακάλυψη της χαμένης πόλης αποτελεί πολύτιμο παράθυρο στον αχαϊκό πολιτισμό αφού αποκαλύπτει μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητάς της περιοχής. Ανάμεσα στον θρύλο και την αλήθεια η αρχαία πολιτεία που άκμασε κατά το παρελθόν αποτελεί επίσης άλλο ένα σύμβολο της Αχαΐας και συνεχίζει να συναρπάζει.
Η αρχαία πόλη, που αποτελούσε και την ακρόπολη της Ελίκης, ισοπεδώθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό το χειμώνα του 373 π.Χ. Τα ερείπια της αποκαλύπτονται βόρεια του χωριού Μαμουσιά, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού. Σχετική σήμανση θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Στο ύψωμα Βουνί, ανάμεσα σε δύο βαθιές χαράδρες, απλώνεται η αρχαία πόλη. Η θέση της είναι οχυρή αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της.
Στους πρόποδες του υψώματος θα συναντήσετε πρώτα σημαντικό ταφικό μνημείο (Hρώο) του 3ου αι. π.Χ. Στο λόφο δίπλα στο Ηρώο σώζονται κατάλοιπα του τείχους, το αρχαίο θέατρο (από το οποίο σώζεται τμήμα του τοίχου της σκηνής και η δεξιά πάροδος), λείψανα δημόσιων κτιρίων και οικιών και μία κρήνη στην είσοδο της πόλης στη θέση Παλιόμυλος. Σε απόσταση 900 μ. βορειοανατολικά της οχυρωμένης πόλης, στη θέση Προφήτης Ηλίας, έχουν βρεθεί τα κατάλοιπα ιερού .
Το σύνολο των αρχαίων αντικειμένων που έχουν βρεθεί στην Αρχαία Κερύνεια εκτίθεται στο Μουσείο Αιγίου.
This post is also available in: Αγγλικα
info@discoveraigialeia.gr