Στολίδι της περιοχής και αναμφισβήτητα πυρήνας όλου του τόπου το αρχαίο θέατρο Αιγείρας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Ικανό να μετατρέψει στον επισκέπτη τη μαγεία του σε μέθεξη όταν γίνει αντιληπτό συτό το χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό. Το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα αρχαίας αρχιτεκτονικού οικοδομήματος όχι κατασκευασμένο αλλά λαξευμένο κατά τα 2/3 του σε φυσικό βράχο. Τον κροκαλοπαγή βράχο που είναι και ο φυσικός βράχος της περιοχής και αποτελεί την οικοδομική υπόσταση σχεδόν όλης της Αχαΐας. Στο υπόλοιπο μέρος του κατασκευάστηκαν τα λίθινα εδώλια.
Στέκει αγέρωχο με επίγνωση της μοναδικής του φύσης σε υψόμετρο 350μ. από την επιφάνεια της θάλασσας να ατενίζει το γαλάζιο της σε μια θέση χαρισματική, προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα του Κορινθιακού κόλπου και έναν λόγο από μόνο του να το επισκεφτεί κανείς.
Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Αχαϊκής Αιγείρας στη θέση Παλαιόκαστρο Αιγών και θεμελιώθηκε τον 3ο αιώνα π.χ. για να ανακατασκευαστεί από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα. Αποτελούσε μέρος ενός μεγαλόπνοου οικοδομικού προγράμματος που συμπεριλάμβανε την ανέγερση και άλλων μνημείων στην αρχαία αγορά της πόλης, όπως οι ναϊσκοι περιμετρικά του θεάτρου που επίσης χάρισαν σπουδαία ευρήματα κατά τις ανασκαφές.
Η ανακάλυψη του ξεκίνησε το 1916 μετά από τη συστηματική ανασκαφή του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με πρώτο ανασκαφέα τον Otto Walter. Οι ανασκαφές διακόπηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να ξεκινήσουν και πάλι τη δεκαετία του ’70. Πλέον έχει πλήρως αποκαλυφτεί και πλήρως μελετηθεί.
Αποτελείται από ένα πεταλόσχημο κοίλο, δύο διαζώματα, μια τρίπατη σκηνή και ορχήστρα που επίσης λαξεύτηκε στον βράχο ενώ παράλληλα εκεί είχε κατασκευαστεί και αυλάκι για την απορροή των όμβριων υδάτων, είναι ικανό να φιλοξενήσει έως και 3.000 θεατές.
Ο επισκέπτης οφείλει ωστόσο να σεβαστεί τον εύθραυστο «χαρακτήρα» του και να μην ανέβει στα εδώλια του. Το γεγονός ότι βρίσκεται λαξευμένο σε παθογενή βράχο καθιστά το θέατρο και ιδιαίτερα ευπαθή.
Ευτυχώς η συντήρηση του αρχικού θεάτρου έχει από καιρό ξεκινήσει έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει όλες τις φθορές, που δυστυχώς είναι πολλές, αλλά και να αναδείξει αυτό το σπουδαίο μνημείο θέασης και ακρόασης σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα το θέατρο αναδύεται ξανά και ζωντανεύει, φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα με μόνη προϋπόθεση να σέβονται την ιστορία του και να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν.
This post is also available in: Αγγλικα
info@discoveraigialeia.gr