Info & Faqs

Χρηστικές αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την Αιγιάλεια

Πληροφορίες για την Αιγιάλεια

Μικρές (ή και μεγαλύτερες) χρήσιμες πληροφορίες. Κάποια στιγμή θα χρειαστούν και θα τις βρεις εδώ!

Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι, ουσιαστικά, ολόκληρη η ανατολική περιοχή του Νομού Αχαΐας και άρα στο μεταίχμιο της δυτικής και της ανατολικής Ελλάδας.

Αιγιάλεια

Διοικητική περιφέρεια: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή ενότητα: Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας

Ο δήμος καταλαμβάνει το βορειοανατολικό και μέρος του ανατολικού τμήματος της Αχαΐας. Στα όρια του δήμου αυτού περιλαμβάνεται όλη η πρώην Επαρχία Αιγιαλείας, ένα μικρό κομμάτι της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων, καθώς και ένα μικρό κομμάτι της πρώην Επαρχίας Πατρών.

Facts

Η έκταση του δήμου είναι 729,42 τ.χλμ.
O πληθυσμός του ανέρχεται σε 49.872 κάτοικους

Επικοινωνία με Δήμο

Διεύθυνση: Ανδρέου Λόντου 34, Αίγιο T.K. 25100

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: 2691360600-2691022200

Δια παν ενδεχόμενο...

  • Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου: 2691 022222
  • Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου: 2691 022100
  • Τμήμα Τροχαίας Αιγίου: 26910 68756
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου: 2691 022199
  • Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Αιγίου:  2691 021526

"Μπουκιές" γνώσης για την Αιγιάλεια

Αχαϊκή συμπολιτεία | Οι πρωτοπόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης! 2.600 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2.800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. στην Αιγιάλεια η Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία, η πρώτη και μακροβιότερη ομοσπονδιακή δημοκρατία της ιστορίας. Στους 8 αιώνες ζωής της έφτασε κατά τη Β’ Αχαϊκή Συμπολιτεία να ελέγχει ολόκληρη την Πελοπόννησο.

 

Σταφίδα Βοστίτσα Π.Ο.Π. | Το super food της Αιγιάλειας. Η περίφημη μαύρη σταφίδα έθρεψε και πλούτισε την περιοχή αλλά και τη χώρα. Τα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια με το πολύτιμο φορτίο της πρώτης και καλύτερης σοδειάς μαύρης σταφίδας Βοστίτσα, πλημμύριζαν τα λιμάνια της Αγγλίας και της Ευρώπης του 19ου αιώνα, φέρνοντας πλούτο με τις μεγάλες εξαγωγές και δημιουργώντας τον πολιτισμό της σταφίδας.

 

Οδοντωτός σιδηρόδρομος | Από το κύμα στο χιόνι, από το 1896 στο σήμερα. Μέσα στο πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού το τραινάκι του Οδοντωτού καλύπτει από το 1896 τα 22 χλμ. μήκους και τα 720 μέτρα ύψους από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα. Σήμερα, με ανανεωμένες υποδομές και νέους συρμούς, λειτουργεί ως ονειρικό πέρασμα του φαραγγιού, σε μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου.

 

Ροδίτης οίνος Π.Ο.Π. ΠΑΤΡΑ| Από τον υψηλότερο αμπελώνα της Ελλάδας ο καλύτερος ροδίτης του κόσμου. Εξαιρετικής ποιότητας και με διεθνή βραβεία ο λευκός οίνος Ροδίτης πλαισιώνεται από τους υπόλοιπους οίνους ποιότητας Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, μιας περιοχής «επιτήδειας» στην αμπελοκαλλιέργεια (Παυσανίας), με έναν αμπελώνα με «μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιόκλιμα» (Σταυρούλα Κουράκου) και επώνυμους «πρεσβευτές των οίνων της Αιγιάλειας» (Alexander Payne).

 

Ροδοζάχαρη | Μυστικιστική γεύση τριαντάφυλλου. Το φημισμένο γλυκό κουταλιού της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου παρασκευάζεται από ροδοπέταλα των τριαντάφυλλων από τους ροδώνες του μοναστηριού. Τρώγεται σκέτη, με παγωτό, με γιαούρτι, με πανακότα…

 

Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας (Αίγιο) | Η απαρχή της επανάστασης του ’21. Η ιδέα ωρίμασε, η προετοιμασία για τον Αγώνα ξεκίνησε και η κήρυξη της επανάστασης έγινε  ουσιαστικά εδώ, στη μυστική Συνέλευση στη Βοστίτσα, στις 26-29 Γενάρη του 1821.

 

Αρχαία Ελίκη | Η δική μας Ατλαντίδα. Πολιτιστικό, λατρευτικό και διοικητικό κέντρο της αρχαίας Αχαΐας, θύμα όμως του καταστροφικού σεισμού του 373 π.Χ. Οι έρευνες και οι ανασκαφές συνεχίζονται, μαζί με τους θρύλους για τη σπουδαία χαμένη πόλη.

 

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας | Σμιλεμένο στον βράχο. Ατενίζοντας από τον 3ο αι. π.Χ. τον Κορινθιακό κόλπο, φιλοξενούσε τότε 3.000 θεατές, ενώ από το 2014 φιλοξενεί ιδιαίτερες πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

Βρύση της Γκόλφως | Του έρωτα η απόγνωση. Μάρτυρας κελαρυστός του τραγικού έρωτα της βοσκοπούλας Γκόλφως με τον πλούσιο Τάσο. «…Άλλη φορά δε θ’ ακουστεί, απ’ την ψηλή κορφή σου, Της Γκόλφως το τραγούδισμα, Χελμέ μου γεια, σ’ αφήνω…» [δημοτικό].

 

Ύδατα της Στυγός | Για τους μεγάλους όρκους θεών και θνητών, για την αθανασία και την τιμωρία. Εκεί βούτηξε η Θέτις τον Αχιλλέα για να τον βαπτίσει άτρωτο και αθάνατο. Μόνο που τον κρατούσε από τη φτέρνα του, τη μοιραία «Αχίλλειο πτέρνα» στον κάμπο της Τροίας.

 

Θησαυροί της Αιγιάλειας γης | Προϊόντα και γεύσεις τοπικής κουζίνας. Ασπρογιάχνι, καγιανάς, μπακαλιάρος με σταφίδες, κολοκυθανθοί αυγολέμονο, ντολμάδες με αμπελόφυλλο, μπουργέτο, βεργάδι με φασολάκια, κατσικάκι λαδορίγανη, ροδοζάχαρη, παγωτό με μαύρη σταφίδα αλλά και ροδίτης, σιδερίτης, μαυροδάφνη, λαγόρθι, μαύρο καλαβρυτινό. Η τοπική κουζίνα δημιουργεί παραδοσιακά μοναδικές γεύσεις και ταιριάσματα.