Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχου Πηγής)
Ένα από τα ωραιότερα Προσκυνήματα της Ελλάδος βρίσκεται στο λιμάνι του Αίγιου, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο ύψους 30 μέτρων.
“Νονά” του το σπήλαιο – τρύπα που φιλοξενεί το Ναό, το οποίο του χάρισε και το όνομά του.
Είναι ένας μεγαλοπρεπής Ναός που από μακριά σου δίνει την εντύπωση εικόνας κολλημένης σε βράχο. Η “ιερή” ομορφιά του περιβάλλοντα χώρου συμβάλει με τη σειρά της στην επιβλητικότητα του Ναού. Λυγερόκορμα κυπαρίσσια και βαθυπράσινα, πυκνά πεύκα υποβάλουν την δυνατή παρουσία τους. 150 σκαλοπάτια γίνονται ο συνεκτικός κρίκος του Ιερού Προσκυνήματος με τον δημόσιο δρόμο. Θα ήταν “αμαρτία” να μην σταθεί κανείς στον πρόναο όπου υπάρχει και Άγιασμα που ρέει από μια μαρμάρινη κρήνη και το στόμα τριών αγγέλων. Εκεί είναι χαραγμένη η γνωστή επιγραφή η οποία διαβάζεται και ανάποδα: «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ». Δηλαδή καθάρισε τα ανομήματά σου ειλικρινά, με μετάνοια και όχι επιφανειακά.
Η παράδοση θέλει στα μέσα του 16ου αιώνα έναν ναυαγό του Κορινθιακού κόλπου, μετά από πολλές ώρες πάλης με την οργισμένη θάλασσα, να οδηγείται στο σημείο όπου υπάρχει τώρα ο Ναός, μετά από σινιάλο, κάτι σαν φως που λαμπύριζε μέσα στη νύχτα. Σημάδι ελπίδας, σωτηρίας και στεριάς. Όταν έφτασε εκεί διαπίστωσε πως βρίσκεται μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας, της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που φεγγοβολούσε ολόκληρη. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έκανε το πρώτο θαύμα της και γνωστό το μέχρι τότε άγνωστο σπήλαιο.
Πρώτο ασκηταριό της γίνεται ένα μικρό σπήλαιο τρία επί δύο, με ένα άνοιγμα χτισμένο από πέτρες. Η θρησκευτική μας παράδοση επίσης λέει πως αρχικά ο Ναός αποφασίστηκε να ανοικοδομηθεί πιο ανατολικά της σημερινής του θέσης λόγω της επικινδυνότητας του βράχου. Το βράδυ όμως της πρώτης ημέρας εργασιών έγινε κάτι σαν έκρηξη, σαν τρομερός σεισμός ακριβώς στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα, δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο για έναν μικρό ναό. Αυτό ήταν το θέλημά Της και όπως λένε: «Η Παναγία έφτιαξε το σπίτι Της».
Ο σημερινός Ναός πήρε την τωρινή λαμπρή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η αναγεννησιακή μαρμάρινη σκάλα του κατασκευάζεται το 1870 ενώ το 1933 ο Ιερός Ναός της Παναγίας Τρυπητής γίνεται Πολιούχος του Αιγίου και προστάτιδα του. Το 1970 αναγνωρίστηκε ως Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα και θεωρείται επίσημη θρησκευτική γιορτή της πόλης. Τότε γίνεται περιφορά της ιερής εικόνας, λιτάνευση με κάθε επισημότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Το Αίγιο εκείνη την ημέρα “φοράει τα καλά του” μαγαζιά κλείνουν και σπίτια ανοίγουν για να δεχτούν φιλοξενούμενους.
Με το πέρασμα των χρόνων η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και πλήθη προσκυνητών καταφτάνουν εδώ από κάθε γωνιάς της χώρας να προσκυνήσουν την θεόπνευστη εικόνα. Ειδικοί διατείνονται πως η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγιάς είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όταν ο Άγιος περιόδευσε στην Αχαΐα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο ναό φυλάσσεται επίσης και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όχι έφιππος όπως συνηθίζεται αλλά πεζός. Έργο αγνώστου αλλά με μεγάλη αρχαιολογική αξία.
This post is also available in: Αγγλικα
Ευθυμίου Γάτου 1
25100, Αίγιο
Τηλ: 26910 60951
Email: info@discoveraigialeia.gr