Η σιδηροδρομική γραμμή Διακοφτό – Καλάβρυτα, ο Οδοντωτός όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είναι κάτι σαν το τρενάκι των παιδικών σας χρόνων, που θα σας κατεβάσει από τη πλαγιά του Χελμού και τα 750 μέτρα του με τον πιο περιπετειώδη τρόπο. Σκοτεινά τούνελ και άγρια φύση συνθέτουν το σκηνικό της αποπλάνησης. Γοητευτικός συνεπιβάτης σας, ένα ορμητικό ποτάμι… Κόψτε εισιτήριο και επιβιβαστείτε!
Το “μαγικό” τρενάκι που ξεκινά από το Διακοφτό και ως τα Καλάβρυτα, είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλο τον κόσμο. Κατασκευάστηκε πριν από 120 χρόνια και από τότε που ακούστηκε για πρώτη φορά ο βαρύς του ήχος, πολλά άλλαξαν. Όχι όμως και η διαδρομή του. Αποτέλεσε ένα δύσκολο και ιδιαίτερα δαπανηρό έργο για την εποχή του. Χρειάστηκαν 5 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς και το τεράστιο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δραχμών. Ούτε το δύσβατο “μονοπάτι” που έπρεπε να διανύσει, ούτε το μεγάλο υψόμετρο στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την πορεία που είχε ήδη χαράξει. Ας σημειωθεί εδώ πως ο Οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Τον Μάρτιο του 1896 παραδόθηκε στους κατοίκους της Αιγιαλείας και από τότε μεταφέρει χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο.
Σεβάστηκε εξαρχής το φυσικό περιβάλλον και έγινε ένα με αυτό σαν να υπήρχε από πάντα εκεί. Σαν ένα έργο της φύσης που υπόσχεται μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας, μια ξεχωριστή πρόταση, μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Θα περάσετε πάνω από 49 γέφυρες και κάτω από βράχια επιβλητικά. Θα παρακολουθήσετε τη θαυμαστή εναλλαγή της χλωρίδας και της πανίδας. Θα θαυμάσετε καταρράκτες. Θα διασχίσετε σήραγγες και θα “χωθείτε” σε σπηλιές. Θα χορτάσουν τα μάτια σας από τη όμορφη φύση και θα γεμίσει η ψυχή σας από την αγαλλίαση που τα δημιουργήματά της προσφέρουν.
“Γατζωμένο” από την πέτρα “τρυπά” άσπλαχνα τα βουνά, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Ακροβατώντας στις ράγες του, διανύει 22 χιλιόμετρα με ταχύτητα 30 έως 40 χλμ. την ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ. την ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Τόπος εκκίνησης το Διακοφτό. Στο μέσο της διαδρομής και μετά από 12 χλμ. πραγματοποιεί στάση στο χωριό κάτω Ζαχλωρού για να καταλήξει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι με μαεστρία ενορχηστρωμένη. Τα βουνά διαδέχονται, τις γεμάτες ελιές και λεμονιές, πεδινές εκτάσεις. Βρισκόμαστε στα Νιάματα. Στη συνέχεια τούνελ ακολουθούν το ένα το άλλο, ενώ το υψόμετρο ανεβαίνει. Στη πορεία θα βρεθείτε μάρτυρας σε ένα “Δικαστήριο”. Έτσι ονομάζεται η σπηλιά που θα προσπεράσετε με τους σταλαγμίτες της να έχουν σχηματίσει στήλες που παραπέμπουν σε ανθρώπινες μορφές οι οποίες μοιάζουν στοιχισμένες σε παράταξη όπως σε μια δικαστική αίθουσα. Σειρά έχουν οι Τρικλιές για να συνεχίσουν εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και οι καταρράκτες. Ακολουθεί το πιο στενό σημείο της διαδρομής οι “Πόρτες”. Κυριολεκτικά δύο μεγάλες, σκουριασμένες πια, πόρτες που παλαιότερα εμπόδιζαν την είσοδο στους πεζούς. Το τοπίο της Ζαχλωρού που έπεται είναι μαγικό. Ένα κεφάλαιο από μόνο του. Από εδώ μπορεί να περπατήσει κανείς έως το Μέγα Σπήλαιο. Μετά το σταθμό της Κερπίνης, θα φτάσετε στα Καλαβρύτα.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει διαδρομή σηματοδοτούμενη με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, κατά μήκος του Οδοντωτού. Η κατάβαση διαρκεί 6 ώρες και η ανάβαση τουλάχιστον 7. Κάθε χρόνο, την Τρίτη Κυριακή του Μαΐου διοργανώνεται Πανελλήνιο Πέρασμα υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και συμμετεχόντων.
Το 1996 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Οδοντωτό διατηρητέο μνημείο στο οποίο εκτός από τη γραμμή περιλαμβάνει τα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και ότι βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων ένθεν και ένθεν του άξονα της γραμμής.
This post is also available in: Αγγλικα
Ευθυμίου Γάτου 1
25100, Αίγιο
Τηλ: 26910 60951
Email: info@discoveraigialeia.gr