Το «Σπίτι του Καραγκιόζη»
Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο -Σκηνοθέτιδα, σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί το πρόγραμμα «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική» σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Αιγιαλείας και το Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την εκπαίδευση τεχνητών σε κατασκευές θεάτρου σκιών, όπως είναι οι φιγούρες, ο μπερντές, οι φωτισμοί, με απώτερο σκοπό την δημιουργία καλλιτεχνών με ένα συλλογικό αίσθημα κοινού και μεταβιβάσιμου στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. του Δήμου Αιγιαλείας συνεισφέρει στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου με ένα μουσείο, το «Σπίτι του Καραγκιόζη» που ζωντανεύει με πρωτότυπες δράσεις κατασκευών για τα μικρά παιδιά και έχει γίνει πόλος έλξης τόσο για την πόλη όσο και ευρύτερα.
Το «Σπίτι του Καραγκιόζη», το οποίο στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», περιλαμβάνει μια πληθώρα σκηνικών αντικειμένων και φιγούρων που καταδεικνύουν ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες για τον Καραγκιόζη του Αιγίου του 20ου αι. Αρχικά, διαθέτει διαφημιστικά φυλλάδια του Βασίλαρου που έπαιζε στο θέατρο «Όασις» στου Καλλιαντέρη κι από άλλα μέρη. Σχέδια από φιγούρες του Βασίλαρου, σκαλιστές φιγούρες σε χαρτόνι και δέρμα αλλά και φιγούρες από ζελατίνα. Επίσης, ευρίσκονται δύο διαφημιστικές ρεκλάμες από την παράσταση του ίδιου του Βασίλαρου «Ο Καραγκιόζης κυνηγός» καθώς επίσης και σημειώματα που έγραφε πάνω σε φιγούρες και σε τετράδια (ημερολόγια). Τα εργαλεία του χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 μέχρι και το τέλος του ’60.
Στον χώρο εντοπίζονται πάνινα σκηνικά θεάτρου σκιών και φιγούρες από ζελατίνα και χαρτόνι με πανί του που ζωγράφιζε ο Χρήστος Ψαριανός από το 1930 περίπου μέχρι και το ΄50. Αποτελούν εργαλεία που κατασκεύασε για τους καραγκιοζοπαίχτες Βασίλαρο και Ορέστη.
Επιπλέον, περιλαμβάνει αρκετές φιγούρες το ’50 και ’60 κατασκευασμένα από τον Τάκη Παλαιοθόδωρο και φυλλάδια από παραστάσεις μαζί με τον πατέρα του Κώσταρο. Υπάρχουν επίσης κάποια σπάνια σχέδια φιγούρων ζωγραφισμένα σε ρυζόχαρτο.
Έχουν αναρτηθεί φιγούρες σημαντικών παλαιών καραγκιοζοπαίκτων από την Αχαΐα (Γιάνναρος, Κώσταρος, Αλεξόπουλος, Ορέστης, Μητσάκης και Κώστα Μακρή) και έχουν τοποθετηθεί σπάνιες φιγούρες και σκηνικά σημαντικών καλλιτεχνών από την Αθήνα (Καράμπαλης) και την Καλαμάτα (Αβραάμ).
Τέλος, το Σπίτι του Καραγκιόζη διαθέτει φωτογραφικό υλικό από τον καραγκιοζοπαίκτη Βασίλαρο, οι οποίες απεικονίζουν τον μπερντέ και την πράξη της «Αποθέωσης» (ζωντανή αναπαράσταση με ηθοποιούς την τελευταία πράξη του έργου) απ’ το θέατρο του «Καλλιαντέρη». Περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες του Τάκη Παλαιοθόδωρου σε νεαρή ηλικία, όταν έπαιζε μπουζούκι και στιγμιότυπα από τον μπερντέ του.
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Μόσχος, Αριστοτέλης Μακρής
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Κώστας Μακρής
Αρχειακό υλικό: Κώστας Μακρής
Θεατροπαιδαγωγικές δράσεις: Αριστοτέλης Μακρής
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 με 13.00.
Επισκέψεις σχολείων, φορέων, συλλόγων, κ.α. κατόπιν συνεννοήσεως, στο τηλέφωνο 26910-28210 (υπεύθυνος: Δημήτρης Ζωιτσούδης), πρωινές ώρες.
info@discoveraigialeia.gr